KORONAVÍRUS

A mai, koronavírusos napok, lassanként hónapok sajnos mindenkit próbára tesznek, Fogorvost, Asszisztenst, Beteget és fogászati Szolgáltatót egyaránt. Ebben az időszakban az egyik legnehezebb, hogy kevés állítást, kijelelentést, biztosnak vélhető információt hall az ember. Tele van az összes média mind a televízió, rádió, de leginkább az internet feltételezésekkel, találgatásokkal, a jövő többféle lehetséges forgatókönyvével. A mai világban mindenki szót kaphat és hallathatja magát és formálhat saját véleményt, amit szakértőként kürtölhet szerteszét a világban. Pedig biztos információt senki nem tud, nem tudhat és azok, akiknek a szavára adni lehetne, azok nem állnak ki a közvélemény elé és nem nyilatkoznak… Miért nem tudhatunk biztosat arról, hogy a járvány meddig tart, mikor indulhat újra az élet, mennyire lesz ez hatással a gazdaságra? Leginkább azért, mert hasonló méretű világjárvány utoljára 1918-ban volt és a világ országait felkészületlenül érte, mivel erre a katasztrófára utaló jel nem volt. Amikor Kínában felütötte fejét a betegség, Európa országainak vezetői bíztak benne, hogy majd Kína megbirkózik a járvánnyal és a vírus Kína határain belül marad. Persze a Népköztársaság is igyekezett elbagatelizálni a helyzetet így félrevezetve a többi országot a járvány súlyosságáról.

Remélem, hogy sikerül úrrá lenni a katasztrófa helyzeten és mihamarabb sikerül újra indítani a fogászati praxisokat és visszatérhet minden a normális kerékvágásba.

Azonban az biztos, hogy minden fogászatnak át kell gondolnia, hogy mit tud fejleszteni annak érdekében, hogy a Fogorvos, az Asszisztencia és a Páciens is védve érezze magát a fogászati kezelés során. Jelen pillanatban csak sürgősségi ellátást lehet végezni és a turbinát, mikromotort, pusztert, depurátort be sem lehet indítani, mivel ezen eszközök által kibocsájtott fogat hűtő spray aeroszol komoly veszélyforrást jelenthet, ha a beavatkozást egy fertőzött személy szájában végzik.


A rendelő higiéniai szintjét egy magasabb szintre lehet emelni a fogászati eszközpark bővítésével. A már meglévő berendezéseket ki lehet egészíteni Germicid lámpával, ami UV fénnyel sterilizálja a levegőt.


Az előzőekben említett, esetlegesen fertőzött páciens ellátása közben keletkezett aeroszol elszívásában egy új fejlesztésű készülék jelenthet megoldást, amit a kínai Sifary Medical Technology Co., Ltd. hozott forgalomba. A készüléket az asszisztens oldalon, a páciens mellé állítva hozhatjuk működésbe. A készülékből kiinduló több csuklós mechanizmussal egy félgömb formájú elszívó fejet lehet a beteg szája elé pozicionálni, így korlátozva az aeroszol levegőbe jutását. Az elszívott aeroszolos levegő egy több lépcsős szűrőn keresztül jut ki a környezetbe. Ez a több lépcsős szűrő rendszer még ki van egészítve egy UV fényes sterilizáló egységgel, tovább fokozva a készülék hatásfokát. Mivel előreláthatólag nagy szükség lesz az újrainduláshoz egy extraorális, nagy teljesítményű elszívóra és mi azt gondoljuk ez ma a legjobb védelem a COVID-19-el szemben a személyes védőfelszerelés mellett.

Vételára 330.000,- HUF + ÁFA

 • súly: 21 kg
 • max. magasság: 1,75 m
 • egyéb méretei: 53x46x60 cm ( nem nagy mindenhol elfér)
 • Teljesítmény. 3,7 m3/perc
 • Fogyasztás: csak 250W!
 • Maximális Vákum:  6KPa
 • Zajszint: kevesebb mint 62 decibel ( ez valahol a hajszárító és egy céges tárgyalás zaja között van)
 • szűrés: 3 rétegű H13-as HEPA szűrő
 • szűrő élettartama: használattól függően 2-6 hónap között változik
 • Ultraibolya fénnyel való sterilizálás: UV-C 200-270 nm, (nem mérhető ózon képződés)
 • Maximális munkaidő: folyamatos üzemre lett tervezve
 • Motor: szénkefementes kis fogyasztású, de nagy teljesítményű.
 • levegő fertőtlenítés: ebben a funkcióban is működtethető, ha a fogorvos épp nem dolgozik 
 • A HEPA szűrő hatékonysága: a 0,3 mikronos részecskékat 99,99%-ig kiszűri.

Ezek a készülékek már megrendelés alatt vannak, várható beérkezési idejük június eleje, közepe. A földrajzi távolság és a szállítási módok túlterheltsége miatt pontosat nehéz kijelenteni, de lesznek.


Következő sarkalatos pontja a higiéniának a fogászati kezelőegységek vízellátása. A Magyarországon üzembe helyezett készülékek túlnyomó része a hálózati vízrendszerre van csatlakoztatva. Ennél fogva nagyobb a vízkövesedés esélye, viszont a hálózati víz klór tartalma miatt a pangó vízben kialakuló baktériumok elszaporodása blokkolt, egészen addig míg a klór el nem párolog a vízből. A hálózati vizes ellátásnál jobb megoldás a desztillált vizes kialakítás melynél a kézidarabokhoz jutó vizet egy palackból nyeri a készülék, így lehetőségünk van a palack vizéhez fertőtlenítő hatású vegyszert adagolni. Ez a folyadék folyamatosan sterilen tartja a vizet addig míg a paciens szájüregéig eljut.


A jelen koronavírus helyzet érdekében bővítettük kínálatunkat egy új

Simple & Smart UPSS felület és környezet fertőtlenítő berendezéssel. 450,- EUR + ÁFA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az UPSS-t felületek fertőtlenítésére tervezték. Bármilyen tipusú környezetet és felületet fertőtlenít.
– Kiváló minőségű kompresszor, rendkívül ellenálló szivattyúeggységgel.
– Nagy hatékonyságú, kicsi, könnyen hesználható, több órán keresztül folyamatosan képes dolgozni, különösebb karbantartás nélkül.
– Az áramlás, a porlasztás intezitása és a párologtatott folyadék mennyisége egyszerűen szabályozható.
– Az állandó permetezés alatt a fertőtlenítő termékek homogén módon kerülnek lerakódásra, ezért nem igényelnek szárítást.
– Bárhol fel lehet használni elektronikus készülékeken, számítógépeken, telefonokon, szöveteken, bútorokon stb.


WOODPECKER Q3 PLAZMA LÉGTISZTÍTÓ 190.000,- + ÁFA

A WOODPECKER – Q3 egy olyan magas hatékonyságú légtisztító, amelyben a szűrőt nem kell cserélni, mosható.

A WOODPECKER-től megszokott igényes megjelenéssel bír és jó minőségű anyagok felhasználásával készül.

A gyártó a levegő tisztaságától függően 21-37m2 területre ajánlja, vagyis ekkora területen hatékonyan tisztít. A levegő szűrése egy több lépcsős folyamat, amely eltüntet mindent ami nem illik a levegőbe, port, szagokat, baktériumokat, stb.

A szűrőt nem kell cserélni, csak időnként kimosni, tisztítani.

Egy jól látható formában jelzi a levegő szennyezettségét:

 • zöld: kitűnő
 • sárga: jó
 • piros: rossz

Képes megfigyelni a levegő tisztaságát és ha szükséges automatikusan bekapcsol, tehát nem szükséges folyamatosan üzemelnie.


Június közepétől elérhető! Ára: 300,- EUR + ÁFA (két darabos kiszerelésben)

Megoldás lehet a jelen aerosol problémára Azoknak, akik feláldozhatónak tartják exhausztoros elszívójuk nagy elszívócsövét arra, h a képződő permetfelhőt eltávolítsák a szájból. A CEFLA cég műanyag kiegészítőjét a 17mm-es elszívó csőhöz kell csatlakoztatni. A vákum erejét az exhausztor motor adja. A hatékony működésnek feltétele, hogy exhausztor motorunk rendelkezzen olyan szívóteljesítménnyel, ami kielégítő szívóerőt biztosít mindkét szívócsőre. Az eszközt 200 alkalommal tehetjük autoklávba ellentétben a 3D nyomtatásban készült termékekkel.